Africa Neurosurgery Conference Mombasa Kenya December 2017

Africa WFNS Conference Dec 2017 Mombasa, Kenya: Part 2

Africa WFNS Conference Dec 2017 Mombasa, Kenya: Part 3
<

Africa WFNS Conference Dec 2017 Mombasa, Kenya: Part 4

C O N T I N E N T A LA S S O C I A T I O NO FA F R I C A NN E U R O S U R G I C A LS O C I E T I E S

Prof Yoko Kato Chair Fundraising Committee: World Federation of Neurosurgical Societies (WFNS) Foundation
1
Intro 08.00 – 08.05………………………………………………. Mahmood Qureshi

08.05 – 08.10………………………………………………. Beneš

08.10 – 08.15……………………………………………….Iqbal Khandwalla (CEO, Coast PGH)

08.15 – 08.20………………………………………………. Irfan Khan (CEO, AKH- Mombasa)

35 mins for each approach:

08.20 – 8.55 ………………………………………………….Basic Anatomy – Gonzáles-Lopéz

08.30 – 09.05…………………………………………………Vascular neurosurgery – Beneš

09.40 – 10.15…………………………………………………Extraaxial brain lesions – Daniel

10.15 – 10.30 ………………………………………Coffee Break

10.30 – 11.15 ……………………………………………….Cranial Nerves – Mahmood Qureshi

11.15 – 11.50…………………………………………………Sellar region – Kanaan

11.50 – 12.25 ………………………………………………..Spine – basic anatomy – Gonzales-Lopéz
12.25 – 13.25 ……………………………………….Lunch Break

13.25 – 14.00…………………………………………………Surgery for degenerative spine disease – Kanaan
15 mins for each approach:

14.00 – 14.15 ………………………………………………..Pterional and variations – Cherian

14.15 – 14.30 …………………………………………………Anterior midline – Kanaan

14.30 – 14.45 ………………………………………………..Retrosig and variations – Beneš

14.45 – 15.00 ………………………………………………..Telovelar – Daniel

15.00 – 15.15 ……………………………………………… Clinical Neuroanatomical Navigation -Aamir Qureshi
15.15 – 15.30 …………………………………….Coffee Break

15.30 – 16.05 ………………………………………………..Intraaxial brain lesions – Gonzáles-Lopéz

16.05 – 18.50 ……………………………………………….Solve a case –Trainees will be divided in groups (optimal is 4-5) and rotate between the faculty á 30-40 minutes. We thus need 4-5 smaller rooms. Up to 10 participants in a group PC is OK, if more than that, beamers are better. Basic cases, nothing too sophisticated. Including some spine. Would be great if trainees bring their own cases as well. – all faculty

30th November 2017 Neuro Anatomy Course
2

SESSION 1: Aneurysm Surgery:

8 AM – 8:45 AM (45 min)
Hirotoshi Sano Japan Basic Technique for the Aneurysm surgery 15min Yoko Kato Japan Minimally invasive strategy for the cerebral Aneurysm surgery 15 min Will Copeland Kenya The Transcavernous Approach to Basilar Apex Aneurysms 15 min

SESSION 2: Complex Aneurysm and Bypass Technique: 8:45 AM- 9:30 AM (45 MIN)
Yoshimasa Niiya Japan Bypass and other technique in clipping surgery for complicated Cerebral Aneurysm 15 min Takeshi Izumo Japan Surgical Management of Complex Aneurysm using Skull Base technique 15 min Katsumi Takizawa Japan Surgical treatment of complex cerebral aneurysm using Bypass Technique 15 min

SESSION 3: Cerebral AVMs/ vascular malformations: 9:30 AM- 10:15 AM (45 min)
Hirotoshi Sano Japan Surgery for AVM 15 min Yoko Kato Japan Surgery for the cerebral AVM 15 min Vladimir Benes Ceska Republica Cavernoma: what we do not know yet 15 min

COFFEE BREAK: 10:15 AM-10:30 AM

SESSION 4 Transphenoidal Endoscopic Approaches: 10:30 AM- 11 AM (30 MIN)
Imad Kanaan Saudi Arabia Challenges in Pituitary surgery and Avoidance of Complication 15 min Kosaku Amano Japan Avoiding complications during and after Trans- sphenoidal surgery 15 min

 

1st December 2017 WFNS Foundation ACNS Clinical Neurosurgical Seminar

 

 

 

3
SESSION 5:

Brain Tumors:11.00 AM- 12:45 PM (105 min)
Gonzales- Lopez Spain Intraxial Brain Lesions 15 min

Roy Thomas Daniel Switzerland Extra-axial Brain Lesions 15 min

Imad Kanaan Saudi Arabia Hybrid Approach to the intracranial Epidermoid 15 min

Imad Kanaan Saudi Arabia The rule of 5D in central skull base Meningioma 15 min

Maxmillon Mehdron Germany Meningioma : Indication of surgery vs. Operation 15 min

Miguel A. Arraez Spain Surgery of brain stem tumors at the Pontine and Mesencephalic region 15 min

Isao Kitahara Japan Facial Nerve conserving strategy during surgical removal of vestibular Schwannoma 15 min

LUNCH BREAK: 12:45PM – 2 PM (75 min.)

SESSION 6: Basic Surgical Anatomy and Approaches: 2.00PM – 4.00 PM (105 MIN)

Roy Thomas Daniel Switzerland Telovelar 15 min

Iype Cherian Nepal Antero-lateral skull base made easy 15 min

Takeya Watabe Japan Surgical Anatomy of th Endoscopic Third Ventriculostomy and septostomy 15 min

Gonzales – Lopez Spain Spine: Basic Anatomy 15 min

Mahmood Qureshi Kenya Management of Spinal TB 15 min

Nikolay Peev Bulgaria Lateral recess and Inter-vertebral Foramen 15 min

Jutty Parthiban India Anterior approaches for Cervical spine C1-T1 15 min
.
4
COFFEE BREAK- 3:45 PM -4 PM

SESSION 7: Endoscopic Procedure and Navigation: 4:00 PM – 5:15 PM (75 MIN)

Kosaku Amano Japan Current Endoscopic surgery for pituitary and parasellar lesions 15 min

Takeya Watabe Japan Endoscopic treatment of Intracerebral and Intracerebral and Intraventricular Hemorrhage 15 min

Nikolay Peev Bulgaria Minimally invasive surgery the concept: The Concept (Leaving less fingerprint behind) 15 min

Miguel A. Arraez Spain Chordoma surgery: from Microsurgery to Endoscopy 15 min

Maximilian Mehdron Germany Neuronavigation: Benefits and Pitfalls 15 min

SESSION 8: Myoa- Moya and Bypass Technique: 5:15 PM- 6 PM (45 MIN)

Katsumi Takizawa Japan Basic technique of STA- MCA Bypass 15 min

Takeshi Izumo Japan The orthodox techniques of combined bypass surgery for Cerebrovascular Moya- Moya Disease 15 min

Yoshimasa Niiya Japan Standard and advanced technique for Occlusive Cervical Carotid Artery Disease 15 min

Edwin Mogere Kenya Endovascular Neurosurgery – The kenyan experience 15 min

SESSION CLOSED
5
SESSION 9: Carotid Artery Stenosis: 8 AM – 8:45 PM (45 MIN)

Noriaki Matsubara Japan Multimodal assessment for Balloon Test occlusion of the Internal Carotid Artery 15 min

Noriaki Matsubara Japan Carotid Artery stenting: Tailored CAS 15 min

Vladimir Benes Ceska Republica Carotid Endarterectomy Vs Carotid stenting 15 min

SESSION 10: Head Trauma 8:45AM – 9:30 AM (45 MIN)

Maxmillon Mehdron Germany Decompressive Hemicraniectomy for Stroke and Trauma 15 min

Iype Cherian Nepal Cysternostomy for severe head injury 15 min

SESSION 11: CV Junction 9:30 AM – 10 AM (30 MIN)

Jutty Parthyban India Atlanto-axial stabilization techniques 15 min

Isao Kitahara Japan
Conserving procedure for the C2 nerve root by removal of epidural venous plexus between C1 and C2- contributes to Goel Harms technique with microscope
15 min

COFFEE BREAK 10 AM -10:15 AM (15 MIN)

 

2nd December 2017 WFNS Foundation ACNS Kenya Live Surgery & Seminar 6

SESSION 12: Sub-Axial spine -10:15 – 11:30 AM (75 MIN)

Jutty Parthyban India Lateral Mass Fixation of Sub-axial cervical spine 15 min

Yasuhiro Nakashima Japan Trans-vertebral Foraminotomy 15 min

Yasuhiro Nakashima Japan Minimally Invasive Spine stabilization for Adult spinal Deformity 15 min

Rully Hanafi Dahlan Indonesia Picollino retractor: A simple method for resection of a single level Lumbar disc prolapse 15 min

Rully Hanafi Dahlan Indonesia Percutaneous Transpedicular biopsy to manage Extra-dural spine lesion 15 min

SESSION 13: Infection and complications: 11:30 AM – 12 PM (30 MIN)

Nikolay Peev Bulgaria Prevention of post-operative infection 15 min

Rully Hanafi Dahlan Indonesia Complication of spine surgery in our institution for last 10 years 15 min

SESSION CLOSED

 

3rd December 2017 WFNS Foundation ACNS Kenya Live Surgery & Seminar

To be Announced: -Venue of Clinical Seminar -Sponsors -Contact of Travel Agent for planning tours and safari
7

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

View My Stats